Recepty

Jarní salát s neodolatelnou zálivkou

Nikdy jsem nedělala saláty. Směs zeleniny a co? Chřoupe to, vázne v krku, je toho vždycky víc, než bych chtěla. První semínko podezření, že to se saláty nebude taková nuda, vyklíčilo u mámy v kuchyni. Dělá totiž vynikající zálivku. Problém je, že do ní dává zvláštní přísady, jako například dýňový olej a dijonskou hořčici. Navíc je jednodušší si dopřát dobrý salát tu a tam, hlavně že nemusím nic krájet.

No (to jsem se naučila od Slováků) ale na konci dubna jsem se zúčastnila příjemné akce Hnutí DUHAspolečného vaření v Otevřené zahradě. Kristýna s Ondrem pro nás připravili čtyři veganské recepty, které jsme spolu s partou téměř neznámých lidí uvařili. Každý se ujal toho, co ho bavilo, probíhala živá diskuze o biopotravinách, lokálních potravinách, dumpster divingu, veganství a vegetariánství, sto a jednom použití řepy v receptech a dalších mňamkových tématech. O jídlo ten den šlo, kde se bere, kam putuje, kde je ho nedostatek a co s tím? Však Kristýna a Ondra vaří pro lidi bez domova ve Food not Bombs, jsou environmentálně založení, tedy smýšlí a také se chovají ekologicky. Jít na takovou akci znamená, že se seznámíte s dalšími podobně smýšlejícími lidmi. A Brno je malý, takže je pak potkáváte na každém kroku a máte společný vzpomínky na těsto mezi prsty. Škoda jen, že vaření nepřitáhlo víc lidí takto nesmýšlejících, u kterých může dojít k přerodu myšlení a chování, kteří o ekologii a jídle téměř nic neví a společně strávený večer bude impulzem ke změně.

Zpět k salátu. Vařili jsme čtyři jídla: bramboráky s řepou a vlašskými ořechy,  bramborový guláš s fazolemi, jahody se smetanou vyšlehanou z vlašských ořechů a se strouhaným karamelem a zeleninový salát. Vylučovací metodou a s chutí odhalit tajemství dobré zálivky jsem se ujala salátu. Krájet kvanta zeleniny při rozhovoru se zajímavými lidmi je přece jen o něčem jiném, než se s tím lopotit sama. Naštěstí jsem se nechtěně stala něčím jako vedoucí skupinky na salát, a tak mi ostatní ochotně podávali suroviny a trhali salát či strouhali mrkev, ale to na mě padla celá tíha i sláva zálivky.

Všechna jídla byla fantastická. Zálivka už mě neděsí. O dva dny později jsem si nakoupila suroviny a koření na salát, abych se mohla pyšnit svým umem i doma. Úspěch. Tak snad konečně jako vegetariánka začnu jíst víc zeleniny.

Salát

Konečně ten recept

Suroviny: 1 svazek ředkviček, 1 žlutá paprika (či jakákoli jiná), 1 rajče, 1 hlávkový salát, svazek čerstvého špenátu, 2 mrkve, slunečnicová semínka, hořčice, ocet, sůl, směs koření na salát, pepř, med (nebo sirup nebo moučkový cukr), řepkový olej

Co je to směs koření na salát? U Sindibáda na Pekařské jsem koupila směs koření Salátové byliny. Abyste měli představu, obsahuje: sůl, petržel, pažitka, kopr, E330 (kyselina citronová), cukr, maltodextrin (výhodný zdroj energie pro sportovce a potravinářská přídatná látka), sušené mléko, saturejka, dextróza, celer, estragon, řepový olej. Přidala jsem také Chimichuri: cukr, sůl, bazalka, petržel, oregano, česnek, hořčice, cibule, dextróza, laktóza, rohovníková moučka, paprika, rajčatový protlak, kurkuma, koření, dochucovadlo E621 (glutaman sodný), E627 (guanylan sodný), regulátor kyselosti, zahušťovadlo.

Postup:

  • Zeleninu krájíme, krájíme, krájíme. Podle chuti na chrupání velikost kostiček. Mrkev je nejtvrdší, tu je lepší nastrouhat.
  • Opražte na pánvičce bez oleje slunečnicová semínka do hněda. Nádherně voní po oříškách. Já osobně je miluji téměř v každém jídle. Ty přidejte na konec.
  • A ta zálivka! Menší misku naplňte do 1/4 olejem (množství podle toho, kolik chcete zálivky). Přidejte 1 lžíci octa, špetku soli, libovolné množství koření dle chuti, lžíci hořčice, lžíci medu (popř. sirupu, popř. 1,5 lžíce moučkového cukru), špetku pepře. I kdybyste chtěli sebepřesnější udání množství surovin, máte smůlu, prostě záleží na vaší chuti. Buďte sví, haha.

A to je celé kouzlo. Děkuji Kristýně, Ondrovi a slunečnicovým semínkům za skvělý jarní salát a moji první, vím, že základní, zálivku.

Advertisements

Co na srdci, to v prstech

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s