Recepty

Tradiční velikonoční hrudka

DSC_0191

Syrec (velikonoční hrudka) se tradičně podává na vánočce potřené máslem, s lepencem anebo jiným sladkým pečivem. Tvoří součást paschy, kterou si věřící nechávali posvětit při slavnosti zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Posvěcenou velikonoční paschu jedla celá rodina po vigilní mši. Z úcty k posvěcenému jídlu se zbytky a drobečky nevyhazovali, ale pálili.

Toto jednoduché, a přitom lahodné jídlo, si však můžete vychutnat i bez těchto ceremonií.

Budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 10 vajec
  • 1 lžičku soli
  • 0,5 lžičky cukru
  • vegeta
  • pažitka

A jak na to?

Do mléka přidáme vejce, osolíme a okořeníme vegetou. Rozmixujeme. Přidáme nakrájenou pažitku a dáme vařit na mírném ohni za stálého (!) míchání. Postupně se tvoří hrudky, ale my hrnec z plamene sundáme až ve chvíli, kdy zůstane kromě hrudek tekutina podobná vodě (zatímco předtím to byla směs vajíček a mléka). Hrudky dáme naběračkou do sítka, vytlačíme přebytečnou tekutinu a necháme okapat. Po pěti hodinách můžeme již hotový syrec překlopit na talíř. Skladujeme v ledničce.

Namísto sítka můžeme použít čistou látku nebo konopný sáček. Také vytlačíme přebytečnou vodu a svázané necháme okapat.

Receptem přispěl Mário. My si dali syrec s chlebem, bohužel jsme neměli vánočku:

DSC_0196

Advertisements

Co na srdci, to v prstech

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s