Recepty

Bramborovo-fazolový guláš

Velice jednoduchý, poměrně rychlý (cca 30-45 minut) chutný oběd, který vám vydrží na 3-4 porce. Každá porce tak vyjde cca na 15 Kč, ale těžko se to počítá, když většinu surovin máte doma a ubíráte z nich na víc receptů. Podávám s chlebem. Dobrou chuť! :)

Suroviny: 3 velké brambory, 3 stroužky česneku, 1 cibule, půl kostky uzeného tofu, půl hrnku červené čočky, kostka zeleninového bujónu, olej, sůl, koření: červená paprika (sladká, ale můžete použít i pálivou), drcený kmín, drcené nové koření;  voda, chléb

(může být: naklíčené mungo, uvařená cizrna, fazole)

Příprava: cibule i brambory na kostičky, česnek drcený, tofu na kostičky; podle dalších ingrediencí: z červených fazolí slijte lák (pokud máte v konzervě) a trošku si nechte. V případě, že chcete použít i cizrnu, tak nechat přes noc ve vodě a ráno uvařit v nové, popřípadě použít z konzervy.

Postup:Na (řepkovém) oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a nechte zesklovatět (v hospodách radí připálit). Přidejte na kostky nakrájené brambory, orestujte, zasypte lžící a půl sladké papriky a mírně zapražte. Směs zalijte vařící vodou tak, aby byly brambory ponořené pod vodou. Přidejte zeleninový bujón, červenou čočku (slouží na zahuštění), od oka kmín, drcené nové koření a sůl. Povařte. Nakonec přidejte nakrájené tofu a drcené stroužky česneku a vařte, dokud brambory nezměknou.

Já podávám guláš s chlebem. Nejlepší je uleželý :)

Tip: Fazole, pokud jsou z konzervy, přidejte spolu s tofu. Podle chuti můžete do směsi přilít i lák. Stejně tak s cizrnou. Pokud nemáte fazole i cizrnu z konzervy, ale předem namočené, je lepší je ještě povařit ve vodě, aby změkly, a až poté přidat do guláše.

guláš1

V únoru jsem dělala další guláš, a to mungový. Tato fotka by možná neměla spatřit světlo světa, ale to jídlo musí spatřit vnitřek vašeho žaludku Tak to prostě je. Ale teď vážně – úplně obyčejný guláš z neobyčejné a zdravé suroviny, z munga. Místo fenyklu a kurkumy jsem dala kari a oregano, protože jsem nic jiného neměla. Bylo to dobré, normální, jak ale chutná původní recept s konečnou platností říct nemůžu. Recept najdete zde: http://www.zdraverecepty.cz/cizrna/mungo-fazolovy-gulas (foto je kompaktem)

mungovy-gulas

Reklamy

Co na srdci, to v prstech

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s