Literatura

Dobře utajené rady

Už delší dobu jsem měla zálusk na knihu Dobře utajené rady od nakladatelství Reader´s Digest. Jedná se o: Zasvěcené tipy od lékařů, šéfkuchařů, makléřů, zahradníků, právníků, instalatérů, dekoratérů, čistíren, prodavačů, bankéřů, cestovních kanceláří… a mnoha dalších.

1503 zřídka prozrazovaných tajemství jak ušetřit čas, peníze a námahu.

Několik rad z této knihy jsem si vypsala, protože bych je tak jako tak měla v psané podobě, ráda se s vámi o ně podělím. Budete tak mít náhled na obsah této knihy, kterou můžu vřele doporučit. Nějaké rady mi nesedí, ale je jich málo. Všechny rady ohledně domu jsem přeskočila, protože dům ani zahradu nemám, takže by to bylo čtení bezvýsledné.

Moje vydání je z roku 2008. V knize je hodně odkazů na různé výzkumy, které rady podkládají – je možné, že jsem si je nezaškrtla, vyznačila jsem si totiž třeba jen větu, jen tu samotnou radu, ne podklad, na základě kterého radu udělují :).

Jedná se tedy o přímé citace!

ZDE si můžete knihu prolistovat a přečísti informace o knize jako počet stran, kapitoly atd.

1. kapitola – ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Péče o vlasy a nehty

Sušení nehtů ledem Rychleschnoucí lak na nehty na první pohled vypadá jako dobrý nápad. Možná ale nevíte, že tyto přípravky obvykle obsahují velké množství alkoholu a formaldehydu, které může vaše nehty vysušit a způsobit jejich zvýšenou lámavost. Zůstaňte proto u ,,pomalých“ laků a vyzkoušejte náš zlepšovací trik. Dejte do misky kostky ledu a přidejte tolik studené vody, aby byly kostky ponořené. Potom do vody namočte čerstvě nalakované nehty a nechte je pokaždé nanesené vrstvě 1-2 minuty ponořené. (strana 15)

Tajemství dobrého spánku

Vsaďte na bylinky (…) Zaměřte se na přípravky s kozlíkem lékařským. Kozlík (valerián) je tradiční přípravek, který vám pomůže uvolnit a zlepšit kvalitu spánku. Patrně však nebude ,,okamžitým“ řešením vašich potíží, protože první účinky se dostaví zhruba po 2-3 týdnech užívání. Můžete také vyzkoušet heřmánkový čaj před spaním. Heřmánek se stejně jako kozlík využíval ke zklidnění nervů a navození klidného spánku. Podobně působí i levandule. Zkuste si dát několik sušených nebo čerstvých květů, případně pár kapek esenciálního oleje pod polštář nebo si levanduli přidejte do koupele před spaním. (strana 21)

Vsaďte na krocana nebo banán (…) Banány jsou také plné tryptofanu, takže se hodí jako ideální pochoutka před spaním. (strana 21)

Jak zahnat depresi

Ponocujte (…) Vědci odhalili, že pokud jednu noc nepůjdete vůbec spát, můžete tím depresi potlačit až na měsíc. (strana 24)

Vypořádejte se s úzkostí

Začněte sportovat; Omezte kofein; Naučte se pracovat s dechem; Mějte u lůžka papír a tužku; Pusťte si komedii

Více slunečnicových semen Zítra máte mít důležitý projev a vám se už teď při té představě potí dlaně a zrychluje tep? Máme pro vás radu. Rozžvýkejte několik hodin před projevem hrst slunečnicových semen. Proč to? Protože úzkost vám ubírá hořčík a nízká hladina hořčíku zase zvyšuje úzkost. Slunečnicová semena jsou plná hořčíku, a tak dokáží tento neblahý koloběh zvrátit. (strana 25)

Naučte se bubnovat Výzkumy ukázaly, že společné bubnování na buben účinně zmírňuje stres. (strana 26)

Naučte se ocenit umění (…) Je dokázáno, že prohlížení uměleckých děl, bez ohledu na jejich kvalitu, dokáže snížit hladinu stresových hormonů v organismu. (strana 26)

Víte…jak ovládat vztek (…) Autor dále radí, abyste si pečlivě všímali všech zlostných nebo úzkostných pocitů, které se u vás objevují při jednání s druhými lidmi. Vždycky se sami sebe zeptejte, jak moc vám záleží na člověku, na něhož se zlobíte. Tím si můžete ujasnit, co pro vás takový člověk znamená a nakolik si ceníte jeho přátelství. (strana 26, radí Mick Quinn)

Tajemství péče o zuby

Používejte rostlinné výtažky (…) …zkuste nakapat trochu hřebíčkového oleje na vatičku, tu přiložte na bolavý zub, pevně zatněte zuby a držte je 3-4 minuty stisknuté. Pak vatičku vyplivněte a vypláchněte si ústa větším množství vody s řádnou dávkou soli a několika kapkami hřebíčkového oleje. Hřebíčkový olej dokáže s bolavými zuby hotové zázraky – nejen že tlumí bolest, ale navíc zničí veškeré bakterie, které by mohly váš stav ještě zhoršit. (strana 27)

Jak efektivně užívat léky

K penicilinu si naordinujte jogurt Možná vám to lékař neřekl, když vám podával předpis na antibiotika, ale tyto léky mívají nepříjemné vedlejší účinky včetně průjmových onemocnění a kvasinkové infekce (kandidózy). Snadnou prevencí přitom mohou být 2 jogurty s živými kulturami denně, a to po celou dobu užívání antibiotik. ,,Dobré“ bakterie obsažené v jogurtu nahradí bakterie, které léky zahubily, a pomohou tak udržet zdraví prospěšnou rovnováhu ve vašem zažívacím ústrojí. (…) Přesto se ale vždy lékaře zeptejte, zda k danému antibiotiku je vhodné jogurt užívat. (strana 37)

Jak utišit bolest

Zapomeňte na paracetalom; Neužívejte proti bolesti různé léky; Omezte množství léků; Zažeňte chilli papričkami bolesti způsobené artritidou; Užívejte rybí tuk

Zažeňte bolest teplem Farmaceutické společnosti to propagovat nebudou, ale větší úlevu od bolesti než ibuprofen nebo paracetamol vám může přinést vyhřívaný bederní pár, kterým si prohřejete svaly. (…) Určitě si tím nezvýšíte riziko poškození ledvin, jater a srdečních onemocnění, což se o některých lécích říci nedá. Zahřívací bederní pásy jsou běžně k dostání ve zdravotnických potřebách. (strana 39)

Už dost starostí s prášky Bolí vás hlava? Dříve než se vzdáte těžce vydělaných peněz a odevzdáte je v lékárně, zkuste následující. Stoupněte si, předkloňte se a s rovnými zády se opřete hlavou o čalouněné opěradlo pohovky nebo křesla. Uvolněte se a vydržte v této pozici 30 vteřin. Pak se posaďte na židli nebo na pohovku, roztáhněte prsty, zabořte je do vlasů a zatněte v pěst. Opatrně tahejte vlasy směrem od hlavy, držte je natažené asi 3 vteřiny a pak je pusťte. Tímto cvikem uvolníte napětí ve tkáni pod vlasy. Pokračujte v masáži od temene směrem ke stranám a nakonec i na zadní části hlavy. S uvolněním pokožky se pomalu vytratí i bolest – a bez použití prášků. (strana 39)

8 užitečných věcí, které byste neměli vědět o potravinových doplňcích

1 Užívejte je při jídle (…) Chcete-li maximálně zvýšit podíl opravdu využitých látek, užívejte vitaminy a minerály při jídle. (Mohou ovšem existovat i výjimky, proto čtěte příbalové informace). (strana 40)

2 Nezapíjejte doplňky kávou (…) Ukázalo se, že kofein narušuje schopnost organismu vstřebat vápník, mangan, zinek a měď a dále vitaminy A, B a C. Lékaři doporučují pít čaj nebo kávu nejméně 15 hodin před užitím doplňků, případně stejnou dobu po něm. Na zapití použijte vodu pokojové teploty. (strana 40)

6 Mátou proti zažívacím potížím

2. kapitola: Tajemství zdravého těla

Výběr zdravých potravin

Supermarkety a zelináři možná nechtějí, abyste to věděli, ale zmražená zelenina, která je často velmi levná, může být kvalitnější než čerstvá. Často se totiž zmrazuje jen několik hodin po sklizni, zatímco ,,čerstvá“ zelenina – obzvlášť nesezonní – k vám musí cestovat stovky nebo dokonce tisíce kilometrů. (strana 43)

Lepší snídaně

Vyzkoušejte něco jemného Co kdybyste ovoce vypili místo snědli? Jednoduše do mixéru vhoďte hrst ovoce – jahody, borůvky, brusinky, maliny, nakrájený banán a na plátky nakrájené (ale neoloupané) jablko, broskev nebo hrušku. Přidejte trošku nízkotučného jogurtu a vše dohladka rozmixujte. Pokud chcete variantu bez mléčných výrobků, nahraďte mléko a jogurt sójovým mlékem nebo ovoce rozmixujte s čerstvou ovocnou šťávou. (strana 44)

Přidejte trošku skořice Některé výzkumy naznačují, že denně užívané malé množství skořice může pomoci zachovat hladinu cukru v krvi na zdravé úrovni a snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 30 procent. Přidejte si půl lžičky mleté skořice do denní dávky vloček nebo si jí poprašte ranní kávu. Případně vmíchejte větší špetku skořice do svého ranního koktejlu. (strana 45)

Posypte si vločky brusinkami Výzkumy prokázaly, že tyto malé bobule obsahují velké množství cenných antioxidantů, které dokáží zpomalit proces stárnutí mozku a chrání vaši paměť. Zkuste si borůvky nebo brusinky rozmačkat s nízkotučným tvarohem a pomazánku si pak namazat na krajíček místo džemu či marmelády. (strana 45)

Kuchařské techniky – 4 triky pro zdravější jídla

Používejte olej ve spreji

Vpašujte do jídla ovoce a zeleninu

  • Rozmixujte na pyré pár hrstí lehce opražené směsi zeleniny, jako je cibule, celer, červená paprika, květák nebo mrkev. Toto pyré pak přidejte do omáček, dušeného masa a polévek. Vylepšíte tak chuť jídla a získáte zdravou dávku vitaminů a antioxidantů.
  • Nahraďte tuk v předpisech na koláče a dorty jablečným či švestkovým pyré. Na každých 100 g vařených jablek nebo namočených, odpeckovaných sušených švestek dejte asi 5 polévkových lžic vody a rozmixujte na pyré. Pro přípravu rychlého dezertu můžete pyré jednoduše vmíchat do jogurtu. (strana 45-46)

Spalování kalorií

Pijte ledovou vodu (…) Čistá voda nejen že nemá žádné kalorie, ale když ji budete pít ledovou, ještě navíc spálíte nějaké kalorie při jejím ohřívání a vstřebávání. (strana 56)

Tajné cvičení

Pořádně stiskněte Velký hýžďový sval je největší ze tří hýžďových svalů. Procvičujte ho. Ať už stojíte, nebo sedíte, zatněte nepozorovaně sval (zatnout, držet 2 vteřiny, povolit), opakujte 10- až 15krát, jednou až třikrát denně. Sval posílíte a spálíte  pár kalorií. (strana 66)

Procvičujte správný postoj Pokusíte-li se být co ,,nejvyšší“, zatínáte přitom desítky svalů od nohou až po krk. Tím spalujete kalorie a posilujete svaly. (strana 66)

3. kapitola: Tajemství potravin

Etikety na potravinách

Naučte se, co znamená ,,organický“ (…) Pokud ale nemáte moc peněz, je dobré si uvědomit, že množství použitých chemikálií se hodně liší podle druhu sklizně. Věnujte tedy peníze na nákup organických jablek, hrušek, brambor, mrkve, špenátu, hlávkového salátu a drobného ovoce, ale nedělejte si starosti s tím, že jíte banány, brokolici, květák, cibuli, hrášek a pomeranče, které nejsou pěstovány organicky. (strana 72)

Jezte zadarmo

Pampeliška (…) Z květů se dělá pampeliškové víno, med nebo výborný džem.

Bezový květ a bezinky V červnu se objeví velká, plochá květenství bezu černého a provoní své okolí asi na tři týdny. Květenství natrhejte a hned z nich připravte chutný, osvěžující nápoj. Důkladně opláchněte asi 20 květenství, abyste odstranili všechen hmyz a nečistoty, a vložte do velkého hrnce spolu s plátkem citronu, několika lžičkami citronové šťávy a asi 1,5 kg cukru. Přilijte asi 4 litry horké vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přikryjte a nechte stát tři až čtyři dny, přičemž dvakrát denně promíchejte. Podávejte ředěné pitnou nebo sodovou (sycenou) vodou a s trochou ledu. Malé tmavé bobulky dozrávají na podzim. Výborné jsou ve směsi s jablky jako náplň do koláčů. Měly by se ale vždy uvařit – syrové bezinky i listy bezu jsou lehce jedovaté. (strana 75)

Nakupujte potraviny

Natrhejte si je sami (…) Ve vhodnou dobu hledejte v místních novinách inzeráty osvědčených farem nebo sledujte cedule u silnice, které vás k podobným farmám dovedou. A o spoustě dalších se dozvíte prostě z doslechu. (strana 74, 76)

Triky s rajčaty

Uchovejte jejich chuť Rajčata se dají dobře zmrazit, takže je dobré si je v době, kdy jsou nejlepší, uchovat na později. Vypěstujte si vlastní nebo si kupte ta nejlepší na trhu či stánku. Vykrojte tuhý střed, zbytek ponechte a rozložte na tác. Dejte do mrazáku, a když zmrznou, přendejte je do igelitového sáčku a vraťte do mrazáku. Můžete je pak nechat rozmrazit a použít na omáčky, polévky, nebo do zeleninových směsí. Slupku stáhnete velmi lehce v okamžiku, kdy jsou rajčata na povrchu trošku rozmrzlá. Můžete je také opláchnout teplou vodou a slupku odstranit. (strana 76)

Usušte je Plně zralá rajčata si také můžete vychutnat až po sezoně, pokud si je usušíte. Nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte jadérka. Papírovou utěrkou dužninu vysušte a rajčata položce na pečící plech řeznou plochou nahoru. Lehce je postříkejte troškou olivového oleje, posypte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem (případně nasekanými bylinkami nebo česnekem, pokud máte chuť) a dejte asi na hodinu do trouby vyhřáté na 150 °C. Nechte je vychladnout a sušená rajčata pak umístěte do plastové nádoby. V ledničce je můžete uchovat až dva týdny. (strana 77)

Udělejte rajskou omáčku rychleji (…) Na středně velkém plameni zahřejte ve velkém hrnci dvě lžíce olivového oleje. Přidejte 3 jemně nasekané stroužky česneku a smažte 3-4 minuty, až jsou zlatavě hnědé. Vmíchejte asi 1 kg opravdu hodně zralých rajčat, který jste oloupali, odstranili z nich semínka a pokrájeli. Případně použijte dvě velké konzervy (po 400 g) celých rajčat, která jste osušili a pokrájeli. Omáčku osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Pak stáhněte plamen a nechte zvolna vařit asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na malé kousky natrhejte 8-10 čerstvých lístků bazalky a vmíchejte je do omáčky. Bylinky jako bazalka, pažitka nebo máta pomáhají zdůraznit nasládlost rajčat. Tato omáčka možná nemá tak plnou chuť jako její dlouho vařená ,,sestřenice“, ale je rychlá a snadná. (…) Pokud chcete omáčku zjemnit, můžete ji minutu až dvě mixovat ve šlehači nebo mixéru. (strana 77)-

Kapitola 4.: Dům a zahrada

Tajemství aranžérů

Zvedněte doma stropy (…) Po stranách závěsů nebo žaluzií pověste pruh kontrastní tmavé látky. Máte-li béžové závěsy, přidejte pruhy v čokoládově hnědé; k barvě lila přidejte tmavě fialovou. Stropy se tím opticky okamžitě zvýší. (strana 97)

Vyhněte se předvídatelného umístění sedačky (…) Sáhněte po kombinaci, která spolu na první pohled neladí. Zvolíte-li kusy, které dohromady nebudou působit fádním dojmem, dodáte místnosti svěží a jedinečný nádech. Vydejte se do obchodu, kam normálně pro nábytek nechodíte, a vyberte kousek, který vašemu pokoji dodá osobnost. (strana 97)

Domácí úklid

Ušetřete při mytí oken (…) Do kbelíku nalijte 4 litry teplé vody. Přidejte 100 ml octa, 1 polévkovou lžíci saponátu a roztok důkladně zamíchejte. Chystáte-li se umýt větší množství oken, nanášejte na ně roztok mopem přímo z kbelíku. Jinak také můžete přelít roztok do plastových láhví s rozprašovačem a uložit je na další použití. (strana 103)

Jak vyčistit toaletu Většina přípravků na čištění WC je velice žíravá, a proto je na místě vyzkoušet něco méně agresivního a přitom stejně účinného. Jednou za týden hoďte do mísy 2 tablety na čištění umělého chrupu a nechte je alespoň 20 minut působit. Poté vnitřek mísy krátce vydrhněte štětkou a spláchněte. Tak jako tablety bělí umělé zuby, vybělí i vaši toaletu. Navíc ušetříte, protože jedna tableta vás přijde na 2-3 koruny. (strana 103)

Vyčistěte gril v troubě (…) Máte-li samočisticí troubu, vložte do ní mřížku, troubu rozpalte na 250 °C a nechte zapnutou na 45 minut. Veškeré zbytky a mastnota z grilovací mřížky se tak odstraní. (strana 103)

Neškodné přípravky

Jedlá soda Mnozí z nás mají někde v kuchyni balení tohoto levného výrobku. Možná ale nevíte, že se kromě pečení hodí také k šetrnému čištění a bělení povrchů. Velmi dobře také absorbuje zvířecí pachy z koberce. (strana 104)

Ocet (…) Použijte jej k vyčištění konvice. Jednoduše do třetiny nalijte ocet, konvici zapněte a po vyvaření tekutinu vylijte. Poté do konvice natočte čistou vodu a celý postup opakujte, abyste odstranili i poslední zbytky octa. (strana 104)

Jak vyzrát na zápachy

Odstraňte pach zvířecích miláčků z koberců (…) Skvrnu posypte kypřícím práškem, nechte jej přes noc působit a ráno zbytky vysajte vysavačem. Celý postup opakujte, dokud zápach nezmizí. (strana 107)

Advertisements

2 thoughts on “Dobře utajené rady

  1. Ty jo to vypadá super, ale taková knížka se hodí spíš domů, aby si v ní člověk vždycky mohl zalistovat, když by potřeboval radu, než jen půjčit z knihovny. Cena mi ale připadá trochu vysoká.

Co na srdci, to v prstech

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s